fbpx

Офис Риба меч

100кв.мСофия / 2024

Офис Риба меч

Да придадеш душа на едно наистина ограничено пространство е подвиг на креативността!

Всяко начало е... криво!

Независимо колко пъти работата ни среща със съвременното строителство, ние продължаваме да се изненадваме на неговите криви, неправилни и недомислени форми! А, при вида на офис Риба меч направо загубихме ума и дума. Гледахме чертежа, гледахме мястото и се опитвахме да открием една права черта в него… Несъмнено, формата на всяко едно от помещенията беше големия дефект. Нещо повече в това неправилно и не особено голямо пространство трябваше да се съберат всички необходими елементи за съществуването на един напълно функционален офис, а обстановката трябваше да бъде стилна и елегантна. Обичайки предизвикателствата, смело приехме и това, като си поставихме за цел да превърнем всички дефекти на пространството в негови ефекти!

Да изправиш помещението с начупени форми!

Офис Риба меч спокойно може да се нарече „учебник“ по темата как дизайна се бори с недостатъците на пространството. Ако бяхме решили да подходим строго и да следваме А-образната форма на пространството всички архитектурни негативи щяха да се усещат с пъла сила. Гледайки снимките на Офис Риба меч, обаче той изглежда напълно симетричен, но това далеч не е така! Създадохме специални архитектурни детайли, които да бъде функционални, красиви и … криви! Благодарение на тяхната начупеност успяхме да „излъжем окото“ и да създадем атмосфера на симетрия в напълно а-симетричното пространство. Това е и основния подход, който прилагаме при помещения от този тип – създаваме индивидуални архитектурни инсталации, които имат за цел да тушират недостатъците на пространството, превръщайки ги в ефект.

Не просто мебели, а картини

Целта ни беше мебелите да не изглеждат, като типичните офис мебели, а да бъдат възприемани, като своеобразна картина. И двата гардероба са напълно функционални. В тях се крият принтер, ксерокс и всички останали машини, необходими за нормалното функциониране на един офис, като освен това, в пространството има и още място, в което може да се съхраняват дрехи.

Функционалност без доминация

Композицията с ребрата успешно създава усещането по-скоро за инсталация, отколкото за мебел. Тя стои въдушно и леко в пространството, без това да е за сметка на нейната функционалност. Заоблените форми, които присъстват в цялата мебелировка на офиса седят меко и допринасят за илюзията, че пространството е по-голямо, отколкото всъщност е. При преминаването от стая в стая заменихме традиционните врати с плъзгащи се такива. Посредством тях се създава усещането за една цялост на помещението и се дава възможността то да се използва и като отворено пространство.