fbpx

Към дърветата – респект!

01.12.2020

В края на миналата година архитектурното студио Фуксас спечелиха международния конкурс за обновяването на площад „Св.Неделя“ в София. Това предизвика сериозни дебати в публичното пространство, основно от хора с негативно отношение към проекта, най-вече не одобряващи премахването на съществуващите дървета , опасващи църквата „Св.Неделя“.

Ще използвам възникналия дебат, за да Ви запозная с един не дотам мащабен, реализиран проект от нашето архитектурно студио през 2010/2011 година. Интересното е, че тогава булевард „Витоша“ не беше още пешеходна зона и ние бяхме едни от първите, сблъскали се „проблема“ на съществуващите на тротоара дървета и мястото им в градската среда.

Green bar екстериор

След много проектни фази осъзнахме, че дървото не е проблем, който трябва да заобиколим и игнорираме, а център, около който да създадем удобство за градския човек. И така „дървото на живота“ стана акцент в нашата инсталация с различни функции, която не само да не го конкурира и доминира, а напротив, да бъде негово естествено продължение.

За съжаление „художествените съвети“ на районните администрации през 2013 година приеха новия облик на пешеходния вече бул.“Витоша“, където дърветата не само, че нямаха специално място, а по-скоро бяха препятствия, които трябваше да се заобиколят.

Сега, в началото на 2020 година, 10 години по-късно искрено се надявам, че ще се появят авторитети, които да „затворят вратата“ на посредствеността, която убива всичко красиво, което ни заобикаля, създадено от най-големия творец – природата!

А иначе идейният проект на студио Фуксас със сигурност ще има развитие…