fbpx

Апартамент СИ

Архитектурният подход в проектирането на интериора е изключително важен, правилното разпределение на помещенията е основата на архитектурното проектиране, върху която след това се надгражда и дизайна на отделните елементи.

Различните възможности на големите помещения.

При проектирането на големи апартаменти, поради по-големите площи, същестува възможността за групиране на различните зони функционално на дневни и нощни. Именно този подход използвахме при реализацията на Апартамент СИ!

Най-големият лукс в едно жилище е светлината.

Това беше водещо в нашия подход при проектирането на входната и дневната зона. Основната ни цел бе да осигурим максималния достъп на светлина до всяка част на пространството. А, големите площи на холната част ни позволиха да създадем две контрастни зони.

Белият цвят, като алтернатива на светлината

В тъмното преддверие компенсирахме недостига на естествена светлина, като заложихме на белия цвят във всеки един аспект – от използваните материали, през различните мебелни елементи, та чак до подовата настилка.

Баланс между зоните

Точно обрания подход използвахме в частта с дневната зона. Благодарение на нейната пряка осветеност и наличието на големи прозорци заложихме на тъмна цветова гама, използвайки дървесен тъмен фурнир. По този начин се опитахме да постигнем баланс между двете зони, изцяло подчинен и свързан с наличнието на естествена светлина в пространството.

Original Image
Modified Image

Усещане за простор

За прехода към коридора на Апартамент СИ заложихме на прозрачни плъзгащи се врати. По този начин не само дневната светлина има възможност да стигне до тази част на пространството, но и се създава усещането за простор и дълбочина.

Апартамент ИМ

Проектирането на голям апартамент в съвременните жилищни сгради може да се окаже едно истинско предизвикателство!
Апартамент ИМ план

Един сериозен недостатък

През последните години, масово, в големите апартаменти, в съвременните жилищни сгради има един или повече конструктивни елементи, които не могат да бъдат премахнати. Последните разделят общото пространство на дневната част. Поради това става изключително трудно функционалност и дизайн да бъдат адекватно интегрирани в него. Точно такъв беше и случая с Апартамент ИМ. Точно в средата на голямото пространство, в което трябваше да се помещават дневна и кухня седеше една голяма колона. Тя нямаше как бъде премахната или заобиколена…

Водещият елемент

Превърнахме този на пръв поглед съществен и ограничаващ недостатък във вдъхновение, както и във водещ фактор в подхода ни при проектирането на Апартамент ИМ. Спрямо това наше решение се опитахме да създадем най-добрата функционалност на пространството.

Специфични детайли и различни елементи

Решихме да създадем специфични детайли и елементи за различните зони. Именно, чрез тях се опитахме да потиснем съществуващите недостатъци, като едновременнос това успяхме и да извлечем максимума на даденото пространство.

Детайли фреска
Детайли врата на шкафче
Детайли хексакони
Детайли дървени елементи
Детайли кухненски плот
Детайли огледало в баня към детска стая

Индивидуални елементи

Конструктивният елемент, който нямаше как да премахнем, беше интегриран в пространството, като стана част от индивидуално проектирана композиция. По този начин придадохме на „препятствието“ функционална стойност в жилището и оползотворихме максимално неговия потенциал.

Повечето пространство не означава повече свобода

Този проект е нагледното доказателство, че голямото пространство не означава пълна свобода на действие. Дори напротив – понякога неговите елементи налагат ограничения, каквито не бихме срещнали в по-малки апартаменти. Често, в такива случаи, се налага да използваме целият си творчески потенциал, за да създадем апартамент, едновременно фунционален, красив и уютен.

Къща В

Реновирането на стара къща, без възможността за каквито и да е конструктивни и функционални промени е огромно предизвикателство.

Усещането за въздушност и ефирност

Ограниченият достъп на дневна светлина в някои зони на Къща В ни подтикна да използваме обеми, детайли и елементи с максимална прозрачност.

Разработихме и произведохме етажерки и плъзгащи врати с решетъчна структура. От една страна те пропускат светлината, като същевременно създават усещането за въздушност и ефирност и не натоварват допълнително пространството.

Креативен подход, предвид обстоятелствата

Създадохме и използвахме в различните композиции множество огледални повърхности. Идеята ни беше, чрез тях да се постигне отражение на всяка светлина, влизаща в помещението.

Къща В хладилник кухня

Компенсиране

На тавана в част от дневната заложихме на светещ таван –  барисол. Именно чрез него се компенсира ниската височина на стаята и недостига на осветеност в тази зона на Къща В.

По-сложни, но по-добри решения

Реализацията на тази идея е свързана с разработването на индивидуални и много специфични детайли. Такива присъстват, както в изграждането на самите инсталации, така и при създаването на различните елементи от интериорното обзавеждане. Ние можем да си позволим този подход, благодарение на нашата собствена база – манифактура, която ни дава възможност да експериментираме, с цел търсене на по-добри и по-сложни решения.

Правилен подход в лицето на ограниченията

Този проект показва нагледно как ограниченията могат да се превърнат в източник на вдъхновение и нови идеи. Реиновирането на една къща не е лесна задача. Разбира се, с правилния подход, търпение и творческа мисъл тя има пълният потенциал да се превърне във функционален и красив дом.