fbpx

Къща Бояна

27.04.2021
Вузиализация на проект къща Бояна

Слоганът „Формата следва функцията“ на американския архитект Луис Съливан е винаги водещ в нашите проекти. При проектирането на еднофамилна къща Бояна формата е също от изключително значение като бъде съобразена със заобикалящата я среда, а именно вида на терена, размерите и местоположението му, климатичните фактори и други.

На всяка нова ситуация отговаря нова архитектура“ Жан Нувел

Приехме предизвикателството да проектираме еднофамилна къща, на парцел, находящ се в полите на Витоша, с уникална гледка към София. Опитахме се да извлечем максимума от даденостите на ситуацията, като използвахме денивелацията на терена за интеграцията на обема в околната среда.

Изцяло остъклената южна фасада позволява максимално навлизане на светлина в пространството и създава усещането за липса на преграда между вън и вътре, осъществявайки визуален контакт със заобикалящата я зеленина. Също така, красивата се превръща в акцент на цялата къща. Опитахме се, позволявайки на собствениците да имат постоянен изглед към този живописен пейзаж да пренесем природата отвън във вътрешността на дома.

Искахме къща Бояна да се превърне в допълнение на мястото и да се слее с пейзажа. Водещо за нас, като архитекти, е формата, както и материалите, от които е изпълнена, да не доминират над природата. Напротив – те трябва да бъдат нейното естествено продължение и да създават хармония с околната среда.

Къща Бояна