fbpx

Архитектурен подход в интериора

25.11.2020

Когато си избирате жилище, независимо дали във вече построена сграда или на „зелено“, основен помощник са архитектурните чертежи с разпределенията на помещенията в апартамента, за да добиете представа как ще го използвате пълноценно.

Няма да коментирам нивото на проектиране на интериора в повечето от тях, което има една единствена цел – повече продажби в интерес на инвеститора. В много от тях липсва каквато и да е адекватна функция и достоверни мащаби. Така например, след като закупите имота разбирате грозната истина, че в спалнята няма място за стандартно легло 160/200, както и за гардероби…

 

Архитектурният подход в проектирането на интериора е изключително важен.

Напоследък стана по-модерно да не ползваш Архитект за интериор, а Дизайнер. Дизайнери много – интериорен дизайнер, инженер-дизайнер, графичен дизайнер, моден дизайнер, декоратор-дизайнер и т.н. И няма нищо лошо в това да има повече дизайнерски професии, но има голяма разлика в подхода на работа, защото много пъти се налага цялостно архитектурно препроектиране на жилището, което няма нищо общо с последващ дизайн и декорация.

В поредица от статии в нашия блог бихме искали да Ви запознаем именно с такива проекти от нашата практика.

Този път ще споделим два апартамента, с огледално разпределение, но идентични като стени и функция. Тези два проекта са пример как архитектът не трябва да се ограничава в един или два варианта на разпределение.

Апартамент 1

Първоначална идея – Нашата реализация

Original Image
Modified Image
Апартамент 2

Нашата реализация – Първоначална идея

Original Image
Modified Image

Ние приемаме всеки наш проект като предизвикателство и минаваме през много варианти, докато не изчерпаме всички възможности на пространството. И така се получиха два апартамента еднакви като квадратура и функция, но коренно различни като разпределение. В секция „Проекти“ може да се запознаете по-подробно с всеки от тях.