fbpx

Къща – Галерия 360⁰

30.05.2024
„Пространство, светлина и ред. Това са нещата, от които хората се нуждаят точно толкова, колкото и хляб или място за сън.“
Льо Корбюзие 
Къща 360 градуса

“Tailor made” или ушит по поръчка е начин на работа, който в голяма степен се отнася и за жилищните пространства, ако погледнем на тях като дреха, която трябва да бъде ушита за конкретен човек, с цел не просто да изглежда сама по себе си красива, а и да потиска неговите несъвършенства, така че в крайна сметка да се създаде хармонична функционална форма, силно персонализирана, съобразена с всички ограничения, както технически и конструктивни, така и емоционални и естетически.

Ние, от студио Лаго Дизайн използваме този подход на работа, защото само така може да се разкрие пълния потенциал на едно пространство и да се определят границите на възможното. За нас, в конкретния проект материалите с най-голям потенциал са въздух и светлина, или перифразирайки думите на Льо Корбюзие – въздух, светлина и функция са нещата от които се нуждае жилището. Именно, за да се запази това усещане във всяка една точка на това пространство, създадохме композиции, които са както функционални, така и въздействащи естетически във всички посоки, т.е. визия от 360⁰.

Въздух:

Най-трудната задача на всеки творец е осъзнаването на факта, че въздухът е материал и работата с него всъщност определя истинското въздействие върху човека, поставен в среда с персонализирани и функционални обеми. Въздухът е материал и работата в общо пространство по различни функционални зони е много сложно. В представения интериорен проект на дневната част на къщата сме организирали функционалните й зони чрез специално проектирани и изработени композиции като подвижни кръгли етажерки, които оформят „сърцето“ на жилището, потискайки многото конструктивни елементи и създавайки независима естетична среда без плътни прегради. Заобленият централен елемент е проектиран като скулптурен обект, който предава характер на цялостното пространство. Тези етажерки не само са функционални и естетически издържани, но и са приспособими към различни „сцени“, т.е. могат лесно да се преместват и да създават различни конфигурации. Конструктивните елементи са умело превърнати чрез мебелни композиции в пана за експозиция на картини, като същевременно оформят кът камина и визуално разграничават отделните зони. Панорамната свободно стояща камина, поставена в центъра на общото пространство, както и проектираните мебелни композиции без гръб и красиви от всички страни създават усещането за непрекъсната 360⁰ панорамна гледка.

От момента на самото влизане човек има глобална визия за обема на къщата и усещане за отворен интериор. Изпълненото със светлина пространство се характеризира със скулптурни мебели и композиции, а общата атмосфера създава усещането за художествена галерия.

Къща 360 градуса
Светлина:

Използването на всяка възможност за повече светлина, както естествена, така и чрез осветителни тела доведе до решенията за използване на максимално големи стъклени витрини и осветителни тела с голям интензитет без директен сноп светлина, така че да се осигури достатъчен комфорт без оглед през коя част на деня се обитава пространството. Прозрачността на стъклените витрини освен със светлината въздейства и върху обема на използваното пространство, т.е. правят много по-голямо с усещането, че целият зелен „мокет“ от трева на двора е част от The Living room като една променяща се, временна арт инсталация на съвременно изкуство.