fbpx

Провокираме и създаваме HAUTE CULTURE

04.04.2022

Лаго Дизайн е архитектурно студио, създадено от арх. Люба Добрева и инж. Гергин Александров през 2003 година с предмет на дейност проектиране на интериори на обществени и жилищни пространства. Във времето разширява дейността си и в други сфери от архитектурата – проектиране на еднофамилни къщи, изпълнения на фасади с дървена дограма по проект, доставена от словенската фабрика M Sora, производство на мебели и детайли за интериора.

 

– Какво означава да създаваш „Haute culture“ в интериора?

Терминът „Haute culture“ е заимстван от френското наименование за висша мода – „Haute couture“, което е създаването на първокласна мода по индивидуална поръчка, създадена с голямо внимание към детайлите, използвайки техники на ръка отнемащи много време. И ако този термин се отнася конкретно и единствено в областта на модата, то „Haute culture“ има всеобхватно значение за цялостния ни живот в сферата на културата, нематериалното и непреходното.
За нас целият процес по създаването на „Haute culture“ в интериора означава да бъде провокиран от всякакви възможности, които не само да отговарят на конкретните функционални изисквания, но и да въздействат като среда на обитаване, в която има усещане за безвремие.

Гергин Александров Ч/Б
Гергин Александров

Отделните елементи на интериора трябва да въздействат като едно цяло, за да може да се остави възможност за нещо неочаквано, нещо специално, нещо строго индивидуално, което всъщност ще му придаде истинска сантиментална стойност.
Възприемането на средата на битуване като определяща за формиране на съзнанието, прави ролята на архитектите и артистите в дизайна важна, естествено дотолкова, че да създадем възможности в интериора, които да провокират чувства и емоции, неприсъщи за ежедневието ни.Опитваме се да създаваме усещането за неповторима индивидуалност, която добавя стойност, различна от материалната.

Люба Добрева Ч/Б
Люба Добрева

Усещане, което не можеш да опишеш, а просто чувстваш и това поддържа адреналина постоянно, т.е. не е нещо, което има край в среда, която създаваме, искаш това чувство да не свършва и всеки ден, когато се събудиш в него да е неповторимо и незаменимо.

Haute Culture Детайли и огледало

– Каква е мисията Ви като творци-артисти?

Нашата мисия е скромна, но в същото време много значима за нас, защото трябва да се съпротивляваме ежедневно на посредствеността. Вече има достатъчно готови решения за всичко и търсенето и намирането на индивидуални такива е наистина личностна, вътрешна потребност и за нас това е изключително важно. Така се опитваме да създаваме неща, непреходни във времето, с които никой да не иска да се раздели и да не иска да изхвърля, като същевременно даваме своя малък принос към природата.

Haute Culture Панорама кухня и трапезария

– Следвате ли модерните тенденции или разчитате предимно на класическите концепции и индивидуалното си усещане?

Нищо не е така опасно както прекалената модерност. Може най-неочаквано да се окажеш демоде.“ Оскар Уайлд

Следването на определен стил в интериора и ограничаването на архитекта да се придържа само в неговата рамка противоречи на индивидуалния подход в проектирането. Основната цел и значимост на стойностната архитектура е непреходността й във времето. Стилът е нещо изключително субективно и строго индивидуално, както и факторите, които го формират като хора, пространство, околна среда, усет за баланс и хармония.

Haute Culture Панорама дневна

– Кое прави интериорите на Lago Design неповторими?

Индивидуалният подход при проектирането, неналагането на ограничения и неспиращото търсене на нови възможности за конкретното пространство, до постигане на най-доброто решение. Подлагаме на „съмнения“ всеки елемент от интериора и притежаваме огромното предимство да можем да влияем до последно на всеки детайл при реализацията му благодарение на собствената ни манифактура за мебели и предмети, и където можем да рискуваме и да търсим абсолютния лимит на всяка форма и материал.

– Подчертавате значението на архитектурния подход в интериора. Защо е толкова ключов?

Формата следва функцията“ арх. Луис Съливан

Човешкият скелет е ключов за тялото и от него зависи основно крайния външен вид на човека. Дизайнът на едно нефункционално пространство рискува да мултиплицира грешката и затова е изключително важно първоначалното му архитектурно препроектиране, което е основата, върху която ще стъпи последващото му надграждане. От него зависи в последствие цялостния ефект и усещане на пространството, защото и най-добрите детайли и елементи, поставени на неправилното място, губят стойностите си. Интериорът не може да съществува самоцелно и винаги е подчинен с конкретна индивидуална функция. Това го прави сам по себе си неповторим.

Haute Culture Изглед на кухня

– Каква трябва да бъде средата, която обитаваме, за да носи не само функционалност, но и вдъхновение?

Със сигурност бихме могли да кажем каква не трябва да бъде, а именно „склад“ за хора, вещи и предмети. Трябва да има стойност извън материалното, защото красивото и грозното са относителни категории и хармонията, която излъчва определено пространство е свързана изключително тясно с процеса на неговото създаване. Вдъхновение „дебне“ отвсякъде и хората усещат, когато има нещо неповторимо, макар и да не могат да го разберат напълно и обяснят, както самите ние.

– Казвате, че „най-големият лукс в едно жилище е светлината“. Каква е ролята на осветлението в цялостната визия на едно помещение?

Както в природата за всички твари и живи организми най-важното е слънцето за съществуването им, така и човекът не прави изключение от това правило. Наличието на естествена светлина в пространството е едно от най-важните и ценни фактори и именно затова водещото в нашия подход на проектиране е да осигурим максималния й достъп до всяка част от него.

Апартамент ЛАБ изглед

– Кой е най-сложният проект, който сте реализирали?

Сложен проект е всеки, преди да му създадем такава форма, че за другите да изглежда толкова естествен, че решението му да е било видимо просто. Във всеки проект има взаимоизключващи се фактори, които ни налагат ограничения, съществуват обективни или субективни причини, с които трябва да се съобразяваме и да намерим баланса между тях, така че да не ощетим крайния ефект.

– Всяко пространство ли може да се превърне в произведение на изкуството?

От всеки камък може да стане изваяна скулптура, от всяко платно или лист хартия вълнуваща живопис, стига да има артист с желание и упоритост да го направи. Налагането на ограничения и рамки, свързани с размери, вид, материали и местонахождение вредят изключително много на всеки човек на изкуството и не позволяват да се развива. В очакване да настъпи „правилният“ момент може да бъде изгубено ценно време.

Апартамент МС пано

Най-сложният проект е винаги последният, защото трябва да се борим с рутината и с инерцията, независимо от всичко, което сме постигнали преди това.

Това, което в последно време ни подлага на особено изпитание са малките жилища между 40 и 60 м2, защото е изключително трудно да постигнем големи цели с малки пространства и много ограничения.

Вярваме, че никога не е достатъчно това, което даваш, винаги можеш и повече… Провокираме и създаваме HAUTE CULTURE