fbpx

Апартамент BN

Апартамент с много естествена светлина, страхотна гледка и правилна пространства!

Една истинска изненада

В по-голямата си част, нашата работа се състои в това да превръщаме пространства с определени „дефекти“ в пространства с ефекти. Едва ли можем да опишем изненадата си, когато влязохме за първи път в апартамент BN! Той нямаше нищо общо с това, с което сме свикнали. Всичките му 180 квадрата, бяха идеални – без колони в средата на стаите, без кривини, дори с високи 3-метрови тавани. Това е мечтата на архитекта, мечтата на дизайнера, мечтата на всяка творческа натура, занимаваща се с пространства!

Изумителна гледка и много естествена светлина

Освен с многото възможности, които апартамент BN дава, той се отличава и с изумителна панорамна гледка към София и Витоша. Разположен на последен етаж, с красиви френски прозорци, този дом те кара да имаш усещането, че света е в краката ти! В този апартамент наличието на естествена светлина не е проблем, защото тя навлиза от всякъде, правейки го изключително светъл във всяка точка. Всички тези детайли на апартамента ни вдъхновиха да създадем едно класическо пространство с модерен привкус, в което да включим и елементи от заобикалящата природа.

Голямо пространство с нестандартен акцент

Основната ни идея беше да запазим усещането за голямо пространство. Още с влизането през входната врата заложихме на интересни елементи в коридора. От едната страна поставихме наистина голям гардероб в бяло. Точно срещу него, пък заложихме на още един гардероб, чиито врати са изцяло огледални. По този начин осигурихме достатъчно пространство за съхранение, като същевременно оптически увеличихме оставащото такова в коридора.
Още един интересен акцент на пространството е настилката в общите помещения. Тя е доста смело и нестандартно решение, защото започва от входната врата и е поставена в целите хол и кухня. Освен това, настилката е стилна, красива и не просто се вписва в интериора, а се превръща в негов акцент. Именно тя е обединяващият елемент, който превръща всичко това в едно цяло и придава дълбочина на помещението.

Природата дебне отвсякъде

При изработката на кухнята заложихме на красив технически камък. Всички шкафове са „скрити“, така че да изглеждат стилни, но достатъчно дълбоки и големи, за да бъдат функционални. Диванът в хола е свободно стоящ. Той е достатъчно голям, за да бъде удобен за повече от 1-2 души и същевременно достатъчно малък, за да не „запушва“ пространството и да може да се заобикаля свободно. Шкафът, на който е поставен телевизорът в пространството е индивидуална изработка. Поставен на него, последният се слива и не се превръща в основен център на помещението. Вдъхновени от красивата гледка към Витоша и многото естествена светлина в апартамента, добавихме още един акцент в хола, а именно стена с жива зеленина. По този начин се опитахме да пренесем природата отвън и в рамките на апартамента.

Пространство за релакс и спокойствие

Апартамент BN разполага не с една, а с цели три спални, както и няколко бани. Основната спалня беше решена в топли нюанси, с много дървени елементи, които да предразполагат към релакс и спокойствие. Постарахме се да оползотворим пространството на дрешника към нея, максимално функционално, така че едновременно да запазим простора му, но и да може да побере всичко, което собствениците пожелаят.

Спални за гости и още нещо

Останалите 2 спални са по-скоро със статут на гостни, като едната от тях може да бъде използвана и като кабинет. Тенденцията за топли нюанси, индивидуални дървени елементи и цялостно усещане за спокойствие запазихме и при тях.

Като цяло, можем да обобщим работата си по апартамент BN с точно 2 думи – истинско удоволствие. Правилните форми на пространството бяха една приятна изненада, която бе предпоставка 2-те години работа по него да минат неусетно.

Апартамент ЛАБ

При реализацията на този проект се постарахме функция и изкуство да съществуват заедно, без едното да смачква другото.

Красотата в синхрон с функцията

Дизайнът не просто трябва да следва функциите, а да създава среда и усещане за лекота на пространството. Това бе и една от целите ни при работата по Апартамент ЛАБ да няма „мъртви зони“ и „празни точки“, напротив – постарахме се пространството да бъде красиво, независимо от ъгъла, под който се разглежда.

Усещане за реалния размер на пространството

Когато един апартамент е 150 квадрата е редно още с влизането през вратата да се усещат тези 150 квадрата! Входното антре на апартамент … може да бъде част от общото пространство или да се отдели, като самостоятелна зона, в зависимост от настроението и желанието на собствениците. Добавихме в него и огледала, които освен, че са красив акцент, умело отварят пространството и дават възможност да се усети реалния му размер.

Една кухня далеч от традицията

Едно от основните изисквания на клиента, при реализацията на този проект, бе откритата кухня. Затова се постарахме да създадем не просто „кухня“ в традиционния смисъл на думата, а едно своеобразно „пано“. При желание, то може да се трансформира и да изпълнява определените и функции.

Кухненски остров и маса, като център на помещението

Всичко започна от масата… тя трябваше да е голяма. От опит, обаче знаем, че големите маси заемат много пространство, а в пълния си капацитет се използват изключително рядко. Затова и придадохме една по-различна, нестандартна форма, която и дава допълнителна функция – когато не се използва, като традиционна маса, тя може да служи, като удобно бюро за работа, в зависимост от обстоятелствата. Формата на кухненския остров, от своя страна, подкрепя формата на масата. Независимо от кой ъгъл се гледа той изглежда равнопоставен и възприятието му е еднакво красиво.

Едно сложно пространство, оползотворено по най-добрия начин

Спалнята и дрешника са едно сложно пространство, поради факта, че до него не достига много естествена светлина. Създадохме 2 плъзгащи се врати, които позволяват на светлината да навлезе максимално навърте в помещенията. Дрешникът е отворен, като се постарахме да му създадем собствен изглед. За него подбрахме цвят, който да доминира над отделните елементи на самите дрехи и да създава усещането за красота и хармония. Добавихме и тоалетка, която да прегради пространството, да го направи триизмерно и да пречупи усещането за традиционност.

Апартамент СИ

Архитектурният подход в проектирането на интериора е изключително важен, правилното разпределение на помещенията е основата на архитектурното проектиране, върху която след това се надгражда и дизайна на отделните елементи.

Различните възможности на големите помещения.

При проектирането на големи апартаменти, поради по-големите площи, същестува възможността за групиране на различните зони функционално на дневни и нощни. Именно този подход използвахме при реализацията на Апартамент СИ!

Най-големият лукс в едно жилище е светлината.

Това беше водещо в нашия подход при проектирането на входната и дневната зона. Основната ни цел бе да осигурим максималния достъп на светлина до всяка част на пространството. А, големите площи на холната част ни позволиха да създадем две контрастни зони.

Белият цвят, като алтернатива на светлината

В тъмното преддверие компенсирахме недостига на естествена светлина, като заложихме на белия цвят във всеки един аспект – от използваните материали, през различните мебелни елементи, та чак до подовата настилка.

Баланс между зоните

Точно обрания подход използвахме в частта с дневната зона. Благодарение на нейната пряка осветеност и наличието на големи прозорци заложихме на тъмна цветова гама, използвайки дървесен тъмен фурнир. По този начин се опитахме да постигнем баланс между двете зони, изцяло подчинен и свързан с наличнието на естествена светлина в пространството.

Original Image
Modified Image

Усещане за простор

За прехода към коридора на Апартамент СИ заложихме на прозрачни плъзгащи се врати. По този начин не само дневната светлина има възможност да стигне до тази част на пространството, но и се създава усещането за простор и дълбочина.

Апартамент ИМ

Проектирането на голям апартамент в съвременните жилищни сгради може да се окаже едно истинско предизвикателство!
Апартамент ИМ план

Един сериозен недостатък

През последните години, масово, в големите апартаменти, в съвременните жилищни сгради има един или повече конструктивни елементи, които не могат да бъдат премахнати. Последните разделят общото пространство на дневната част. Поради това става изключително трудно функционалност и дизайн да бъдат адекватно интегрирани в него. Точно такъв беше и случая с Апартамент ИМ. Точно в средата на голямото пространство, в което трябваше да се помещават дневна и кухня седеше една голяма колона. Тя нямаше как бъде премахната или заобиколена…

Водещият елемент

Превърнахме този на пръв поглед съществен и ограничаващ недостатък във вдъхновение, както и във водещ фактор в подхода ни при проектирането на Апартамент ИМ. Спрямо това наше решение се опитахме да създадем най-добрата функционалност на пространството.

Специфични детайли и различни елементи

Решихме да създадем специфични детайли и елементи за различните зони. Именно, чрез тях се опитахме да потиснем съществуващите недостатъци, като едновременнос това успяхме и да извлечем максимума на даденото пространство.

Детайли фреска
Детайли врата на шкафче
Детайли хексакони
Детайли дървени елементи
Детайли кухненски плот
Детайли огледало в баня към детска стая

Индивидуални елементи

Конструктивният елемент, който нямаше как да премахнем, беше интегриран в пространството, като стана част от индивидуално проектирана композиция. По този начин придадохме на „препятствието“ функционална стойност в жилището и оползотворихме максимално неговия потенциал.

Повечето пространство не означава повече свобода

Този проект е нагледното доказателство, че голямото пространство не означава пълна свобода на действие. Дори напротив – понякога неговите елементи налагат ограничения, каквито не бихме срещнали в по-малки апартаменти. Често, в такива случаи, се налага да използваме целият си творчески потенциал, за да създадем апартамент, едновременно фунционален, красив и уютен.

Апартамент Qeeen

Функцията е водещ фактор и от основно значение, както в малките, така и в големите пространства.

Разликата между малки и големи апартаменти

При работата в малки и големи пространства, има една съществена разлика. При малките апартаменти всичко трябва да бъде „на мястото си“. Разбира се, това се налага поради ограниченията на площтта. При жилищата с голяма квадратура, като Апартамент Queеn, подходът в проектирането е съвсем различен!

Топлина и уют в голямото пространство

Целта при реализацията на този проект, разбира се е да се създаде максимална функционалност и комфорт за неговите обитатели. Уловката, обаче е това да се случи, като не се запълни цялата площ с мебели. Напротив – постарахме се да запазим усещането за големината на пространството, като същевременно с това в него да има топлина и уют.

Създаване на background

Подходът ни при проектирането на Апартамент Queеn беше да създадем своеобразен „background“ на основните мебели. Ппстигнахме това, като „облякохме: стените с характерна ламперия, проектирана и изработена изцяло от нас. Нейната роля е на сценичен декор за пространството, но тя има и акустични функции.

Разработка на индивидуални и специфични детайли

Реализацията на всичките ни идеи, свързани с функционалността и интериора на този дом, изискваше много работа. Започнахме с разработването на индивидуални и много специфични детайли. Последните присъстват, както в изграждането на самите инсталации, така и при създаването на различните елементи от интериорното обзавеждане. Ние можем да си позволим този подход, благодарение на нашата собствена база – манифактура, която ни дава възможност да експериментираме, с цел търсене на по-сложни, но и по-добри решения.