fbpx

Зониране на апартамент – Апартамент СИ, процесът в развитие

13.01.2021

Началото с творческо вдъхновение

Стартирането на всеки един проект започва, с намирането на отправната точка. Едно пространство може да изглежда по много, различни начини. Нашата цел, обаче е винаги да намерим баланса между красивия външен вид и функционалността. Когато видите едно списание за интериор, несъмнено ще откриете поне една стая, в която ще се влюбите. И всичко в нея ще ви харесва – дивана, лампата, масичката за кафе, начинът им на подредба и всичко останало. В тези снимки, сякаш всеки елемент е на мястото си и се съчетава перфектно с всичко останало. Нормално е да пожелаете да живеете в такова пространство. Има, обаче един тънък момент – красивата снимка е само снимка. Реално, е много трудно да живееш в подобно съвършено пространство, защото е създадено, за да бъде красиво, а не функционално. Голямото пространство, несъмнено, дава много възможности за подредба на мебелите, както и за зониране на апартамент, но стъпите ли в него ще започнете да се чудите къде да приберете дрехите, обувките, одеалата от диваните?

3D Визуализация
Реализация

Разбирайки разликата между съвършената снимка и реалността, ние изработваме десетки варианти на дадено пространство, търсейки идеалната комбинация между красота и възможност за удобен живот в нея. Така започна и реализирането на този проект. Проектирането на апартамент СИ бе едно прекрасно творческо изживяване. Големите площи на холната част ни позволиха да създадем две контрастни зони. Идеята за зониране на апартамент беше и водещият елемент в подхода ни, при създаването на този дом. При проектирането на входната и дневната зона се постарахме да осигурим максимален достъп на светлината до всяка част от пространството.

Всекидневната зона

В зоната на дневната заложихме на контрастта. Частта, до която достига естествена светлина, заради големите прозорци, избрахме да заложим на красив, дървен тъмен фурнир, който да създаде усещането за уют и топлина в пространството. За останалата част от дневната зона, до която естествената светлина не достига в нужните количества се спряхме на изчистен бял цвят. Чрез него, успяхме да компенсиране недостига на светлина в тази част от пространството, както и да създадем усещането за повече простор. Разбира се, за нейното реализиране също преминахме през няколко варианта на проект. Един от най-големите ни плюсове е, че благодарение на собствената ни производствена база, имаме възможност да внасяме корекции в проекта до последния момент – непосредствено преди старта на произвоствения процес.

3D Визуализация
Реализация
Original Image Реализация
Modified Image 3D Визуализация

Перфектния баланс на банята

Много хора подценяват банята, като част от жилището. Истината е, че това е едно от първите места, на които се намираш сутрин и едно от последните, които посещаваш вечер. Затова, интериорът на бяната е от не по-малко значение, отколкото интериора на кунята или всекидневната. Желанието ни за тази част от апартамент СИ, бе да я балансираме, така че това да не е просто баня, а място, адаптивно към настроенията.

След много проекти и разиграване на различни варианти, в търсене на оптималност, в нея заложихме на естествените материали и страхотната комбинация между камък и метал. Усещането, което целяхме да пресъздадем бе за баланс. Пространството трябва да е едновременно зареждащо с енергия за предстоящия ден и способно да те накара да се отпуснеш и релаксираш вечер.