fbpx

Студио 1924

Проектирахме и изработихме композиции и детайли, които да дадат нов живот на старите елементи и да ги превърнат от недостатъци в акценти.

Още едно предизвикателство!

Студио 1924 се оказа едно огромно предизвикателство за нас! Този етаж от стара софийска къща, намираща се в централната част на града трябваше да се превърне в модерно, функционално и практично работно пространство. При определени функции е изключително важно да се намери пресечната точка между прагматизъм и дизайн. По този начин се оформя пространство, което не само задоволява конкретните цели, за които е проектирано, по предназначение, но същевременно с това създава и атмосфера на уют.

Решение с индивидуален характер

Нашият подход в проектирането винаги е да извлечем максимума от дадено пространство. При работата си по този проект решихме да подтиснем съществуващите недостатъци на Студио 1924, като едновременно с това дадем предимство на основните елементи на пространството.

Допълнителните фактори

Фактори като светлина, функция и просторен обем винаги са водещи за постигането на целите, на даден проект. Разбира се, ние взехме предвид всеки един от тях, работейки по това студио. Целта ни беше както да създадем адекватна работна среда, така и да използваме пълния потенциал на всички дадености на къщата, построена 1924 г.

Светлината е най-важният фактор

Светлината е от изключително значение за всяко едно пространство, особено когато е пряко свързана с предназначението му. Архитектурният ни подход е изцяло подчинен на функцията, която в случая има строго индивидуален характер. Монохромният интериор, решен в бяло създава усещането за по-голямо пространство и елегантност.

Собствен характер съчетан с функционалност

Подходихме към проекта като към поредното предизвикателство, защото пространството трябваше да отговаря на всички функционални и технически изисквания, но същевременно да има собствен характер. Създадохме своеобразни стативи с огледала за работни места, които превърнаха усещането от фризьорски салон в картинна галерия.

Офис сграда Изток

Офисът е мястото, където прекарваме голяма част от времето си. Затова е важно, тази среда да създава усещане за вдъхновение и да вдъхновява за продуктивност. В този проект се пострахме да направим именно това.

Работното място, като вдъхновение.

Всеки опитен мениджър знае, че един от основните фактори, свързани с продуктивността на служителите е именно как те се чувстват на работното си място. За формиране на позитивно усещане у всеки играе роля заобикалящата го всекидневно среда. Именно с тази мисъл, започна работата ни по Офис сграда Изток!

Индивидуален подход и много зеленина

Зеленината променя начина на работа и качеството на живот. Именно това ни накара да проектираме естествени вертикални градини във фоайето на офис сграда, както и да поставим дърво като акцент в центъра му.

Различното не омръзва

Зеленината в пространството не само допълни интериора на пространството, но се превърна в негов основен елемент и успя да създаде индивидуален характер на цялата сграда.

Различното не ти омръзва

Всеки един от последващите етажи е проектиран спрямо спецификата на предназначението си. Независимо от последното, обаче при проектирането на всеки един от тях водеща роля имаха естествената светлина и фунцията. Посредством тях успяхме да постигнем усещане за максимален комфорт на работещите в Офис сграда Изток.

Разработка на индивидуални елементи

Искахме да придадем специфичен характер на всяка част от това работно пространство. Затова, проектирахме и създадохме редица индивидуални елементи, детайли и компнозиции, които да ни помогнат да реализираме идеята си.

Магазин за щори

Едно различно пространство, съчетаващо в себе си магазин, привлекателен за клиенти и офис, в който служителите да бъдат креативни и продуктивни.

Специфичните пространства са истинско предизвикателство!

Приехме предизвикателството да проектираме това специфично пространство. То се намира в сутерен на сграда, като единственият достъп на светлина, който има е от разположения пред него английски двор. Не веднъж сме казвали колко важна е естествената светлина във всяко едно пространство, затова при реализацията на този Магазин за щори се постарахме да проектираме така, че да усвоим и малкото налична светлина.

Решение с индивидуален характер

Освен ограниченото количество светлина, друг фактор, който ни накара да търсим сложни форми при архитектурните решения бяха ниските тавани. Последните, „затваряха“ още повече пространството, а ние искахме да създадем атмофера приятна както за клиенитите, така и за служителите, които прекарват основната част от времето си в магазина.

Специфичният елемент

При реализацията на проекта Магазин за щори използвахме хексагона като специфичен елемент в проектирането. Той успя да създаден един индивидуален характер на цялото пространство от частта за клиенти, до работните места на персонала. Също така, благодарение на това нестандартно решение, успяхме да създадем зона с мека мебел, както и да ориентираме работната част по един наистина различен начин.

Green bar

През 2010/2011 булевард „Витоша“ не беше още пешеходна зона и създавайки Green bar ние бяхме едни от първите, сблъскали се „проблема“ на съществуващите на тротоара дървета и мястото им в градската среда.

Дървото, като акцент

След много проектни фази осъзнахме, че дървото не е проблем, който трябва да заобиколим и игнорираме. Всъщност, то е център, около който можем да създадем удобство за градския човек. И така „дървото на живота“ се превърна акцент в Green bar и нашата инсталация. В последната се постарахме да имплементираме различни функции, така че тя не само да не конкурира и да не доминира над дървото, а напротив, да бъде негово естествено продължение.

За съжаление „художествените съвети“ на районните администрации, през 2013 година, приеха новия облик на пешеходния вече бул.“Витоша“. В този нов облик дърветата не само нямаха специално място. Те бяха превърнати по-скоро бяха препятствия, които се налагаше да бъдат заобикаляни.

Най-големият творец – природата!

Сега, повече от 10 години след реализирането на тези проект, искрено се надяваме, че времето за промяна приближава. Вярваме, че все някога се ще появят хора с достатъчен авторитет, които ще „затворят вратата“ на посредствеността, защото тя убива всичко истинско и красиво, което ни заобикаля. А, то е създадено от най-големия и несравним творец – природата!