fbpx

Апартамент BN

Апартамент с много естествена светлина, страхотна гледка и правилна пространства!

Една истинска изненада

В по-голямата си част, нашата работа се състои в това да превръщаме пространства с определени „дефекти“ в пространства с ефекти. Едва ли можем да опишем изненадата си, когато влязохме за първи път в апартамент BN! Той нямаше нищо общо с това, с което сме свикнали. Всичките му 180 квадрата, бяха идеални – без колони в средата на стаите, без кривини, дори с високи 3-метрови тавани. Това е мечтата на архитекта, мечтата на дизайнера, мечтата на всяка творческа натура, занимаваща се с пространства!

Изумителна гледка и много естествена светлина

Освен с многото възможности, които апартамент BN дава, той се отличава и с изумителна панорамна гледка към София и Витоша. Разположен на последен етаж, с красиви френски прозорци, този дом те кара да имаш усещането, че света е в краката ти! В този апартамент наличието на естествена светлина не е проблем, защото тя навлиза от всякъде, правейки го изключително светъл във всяка точка. Всички тези детайли на апартамента ни вдъхновиха да създадем едно класическо пространство с модерен привкус, в което да включим и елементи от заобикалящата природа.

Голямо пространство с нестандартен акцент

Основната ни идея беше да запазим усещането за голямо пространство. Още с влизането през входната врата заложихме на интересни елементи в коридора. От едната страна поставихме наистина голям гардероб в бяло. Точно срещу него, пък заложихме на още един гардероб, чиито врати са изцяло огледални. По този начин осигурихме достатъчно пространство за съхранение, като същевременно оптически увеличихме оставащото такова в коридора.
Още един интересен акцент на пространството е настилката в общите помещения. Тя е доста смело и нестандартно решение, защото започва от входната врата и е поставена в целите хол и кухня. Освен това, настилката е стилна, красива и не просто се вписва в интериора, а се превръща в негов акцент. Именно тя е обединяващият елемент, който превръща всичко това в едно цяло и придава дълбочина на помещението.

Природата дебне отвсякъде

При изработката на кухнята заложихме на красив технически камък. Всички шкафове са „скрити“, така че да изглеждат стилни, но достатъчно дълбоки и големи, за да бъдат функционални. Диванът в хола е свободно стоящ. Той е достатъчно голям, за да бъде удобен за повече от 1-2 души и същевременно достатъчно малък, за да не „запушва“ пространството и да може да се заобикаля свободно. Шкафът, на който е поставен телевизорът в пространството е индивидуална изработка. Поставен на него, последният се слива и не се превръща в основен център на помещението. Вдъхновени от красивата гледка към Витоша и многото естествена светлина в апартамента, добавихме още един акцент в хола, а именно стена с жива зеленина. По този начин се опитахме да пренесем природата отвън и в рамките на апартамента.

Пространство за релакс и спокойствие

Апартамент BN разполага не с една, а с цели три спални, както и няколко бани. Основната спалня беше решена в топли нюанси, с много дървени елементи, които да предразполагат към релакс и спокойствие. Постарахме се да оползотворим пространството на дрешника към нея, максимално функционално, така че едновременно да запазим простора му, но и да може да побере всичко, което собствениците пожелаят.

Спални за гости и още нещо

Останалите 2 спални са по-скоро със статут на гостни, като едната от тях може да бъде използвана и като кабинет. Тенденцията за топли нюанси, индивидуални дървени елементи и цялостно усещане за спокойствие запазихме и при тях.

Като цяло, можем да обобщим работата си по апартамент BN с точно 2 думи – истинско удоволствие. Правилните форми на пространството бяха една приятна изненада, която бе предпоставка 2-те години работа по него да минат неусетно.

Апартамент ЛАБ

При реализацията на този проект се постарахме функция и изкуство да съществуват заедно, без едното да смачква другото.

Красотата в синхрон с функцията

Дизайнът не просто трябва да следва функциите, а да създава среда и усещане за лекота на пространството. Това бе и една от целите ни при работата по Апартамент ЛАБ да няма „мъртви зони“ и „празни точки“, напротив – постарахме се пространството да бъде красиво, независимо от ъгъла, под който се разглежда.

Усещане за реалния размер на пространството

Когато един апартамент е 150 квадрата е редно още с влизането през вратата да се усещат тези 150 квадрата! Входното антре на апартамент … може да бъде част от общото пространство или да се отдели, като самостоятелна зона, в зависимост от настроението и желанието на собствениците. Добавихме в него и огледала, които освен, че са красив акцент, умело отварят пространството и дават възможност да се усети реалния му размер.

Една кухня далеч от традицията

Едно от основните изисквания на клиента, при реализацията на този проект, бе откритата кухня. Затова се постарахме да създадем не просто „кухня“ в традиционния смисъл на думата, а едно своеобразно „пано“. При желание, то може да се трансформира и да изпълнява определените и функции.

Кухненски остров и маса, като център на помещението

Всичко започна от масата… тя трябваше да е голяма. От опит, обаче знаем, че големите маси заемат много пространство, а в пълния си капацитет се използват изключително рядко. Затова и придадохме една по-различна, нестандартна форма, която и дава допълнителна функция – когато не се използва, като традиционна маса, тя може да служи, като удобно бюро за работа, в зависимост от обстоятелствата. Формата на кухненския остров, от своя страна, подкрепя формата на масата. Независимо от кой ъгъл се гледа той изглежда равнопоставен и възприятието му е еднакво красиво.

Едно сложно пространство, оползотворено по най-добрия начин

Спалнята и дрешника са едно сложно пространство, поради факта, че до него не достига много естествена светлина. Създадохме 2 плъзгащи се врати, които позволяват на светлината да навлезе максимално навърте в помещенията. Дрешникът е отворен, като се постарахме да му създадем собствен изглед. За него подбрахме цвят, който да доминира над отделните елементи на самите дрехи и да създава усещането за красота и хармония. Добавихме и тоалетка, която да прегради пространството, да го направи триизмерно и да пречупи усещането за традиционност.

Апартамент СИ

Архитектурният подход в проектирането на интериора е изключително важен, правилното разпределение на помещенията е основата на архитектурното проектиране, върху която след това се надгражда и дизайна на отделните елементи.

Различните възможности на големите помещения.

При проектирането на големи апартаменти, поради по-големите площи, същестува възможността за групиране на различните зони функционално на дневни и нощни. Именно този подход използвахме при реализацията на Апартамент СИ!

Най-големият лукс в едно жилище е светлината.

Това беше водещо в нашия подход при проектирането на входната и дневната зона. Основната ни цел бе да осигурим максималния достъп на светлина до всяка част на пространството. А, големите площи на холната част ни позволиха да създадем две контрастни зони.

Белият цвят, като алтернатива на светлината

В тъмното преддверие компенсирахме недостига на естествена светлина, като заложихме на белия цвят във всеки един аспект – от използваните материали, през различните мебелни елементи, та чак до подовата настилка.

Баланс между зоните

Точно обрания подход използвахме в частта с дневната зона. Благодарение на нейната пряка осветеност и наличието на големи прозорци заложихме на тъмна цветова гама, използвайки дървесен тъмен фурнир. По този начин се опитахме да постигнем баланс между двете зони, изцяло подчинен и свързан с наличнието на естествена светлина в пространството.

Original Image
Modified Image

Усещане за простор

За прехода към коридора на Апартамент СИ заложихме на прозрачни плъзгащи се врати. По този начин не само дневната светлина има възможност да стигне до тази част на пространството, но и се създава усещането за простор и дълбочина.

Апартамент ИМ

Проектирането на голям апартамент в съвременните жилищни сгради може да се окаже едно истинско предизвикателство!
Апартамент ИМ план

Един сериозен недостатък

През последните години, масово, в големите апартаменти, в съвременните жилищни сгради има един или повече конструктивни елементи, които не могат да бъдат премахнати. Последните разделят общото пространство на дневната част. Поради това става изключително трудно функционалност и дизайн да бъдат адекватно интегрирани в него. Точно такъв беше и случая с Апартамент ИМ. Точно в средата на голямото пространство, в което трябваше да се помещават дневна и кухня седеше една голяма колона. Тя нямаше как бъде премахната или заобиколена…

Водещият елемент

Превърнахме този на пръв поглед съществен и ограничаващ недостатък във вдъхновение, както и във водещ фактор в подхода ни при проектирането на Апартамент ИМ. Спрямо това наше решение се опитахме да създадем най-добрата функционалност на пространството.

Специфични детайли и различни елементи

Решихме да създадем специфични детайли и елементи за различните зони. Именно, чрез тях се опитахме да потиснем съществуващите недостатъци, като едновременнос това успяхме и да извлечем максимума на даденото пространство.

Детайли фреска
Детайли врата на шкафче
Детайли хексакони
Детайли дървени елементи
Детайли кухненски плот
Детайли огледало в баня към детска стая

Индивидуални елементи

Конструктивният елемент, който нямаше как да премахнем, беше интегриран в пространството, като стана част от индивидуално проектирана композиция. По този начин придадохме на „препятствието“ функционална стойност в жилището и оползотворихме максимално неговия потенциал.

Повечето пространство не означава повече свобода

Този проект е нагледното доказателство, че голямото пространство не означава пълна свобода на действие. Дори напротив – понякога неговите елементи налагат ограничения, каквито не бихме срещнали в по-малки апартаменти. Често, в такива случаи, се налага да използваме целият си творчески потенциал, за да създадем апартамент, едновременно фунционален, красив и уютен.

Апартамент СМ

Приехме поредното предизвикателство, да покажем различен подход в обособяването на помещенията в този апартамент. Този проект е пример, как и без изграждането на стени в едно жилище е възможно проектирането на различни функционални зони.

Експеримент със стените!

В забързаното ежедневие, в което живеем е изключително малко времето, което може да прекараме с най-близките ни хора-семейството. Стената, която е по-скоро символ на преграда, се явява и пречка в общуването между хората. Но не и Апартамент СМ!

Решението се плъзга

Затова и при работата си по Апартамент СМ подходихме експериментално, като заменихме стените с плъзгащи врат, позволяващи постоянно да се променя пространството спрямо конкретните желания.

Да излъжем пространството

Чрез този проект се опитахме да покажем как може да „излъжем“ пространството, за да изглежда по-голямо. Чрез отваряне или затваряне на определени зони, живущите в този апартамент сами да могат да трансформират помещенията.

Зони, вместо различни стаи

Това създава и възможността за по-голяма дневна част, в която могат всички да се събират заедно и да общуват, но без да губят опцията за лично пространство. Преминавайки от една зона в друга да нямат усещането, че влизат в различни стаи, а по-скоро, че са в едно общо помещение.

Да бъдем адаптивни!

Създаване на едно модерно пространство, което може да се адаптира според нуждите, дава възможност на живеещите в него да прекарват времето си пълноценно заедно.

Ролята на светлината

И не на последно място – ролята на светлината. Концепцията с отваряне на всички врати и обединяването на всичките зони, позволява преминаването на светлината навсякъде в апартамента.

Разработка на индивидуални и специфични детайли

Реализацията на тази идея е свързана с разработването на индивидуални и много специфични детайли, както в изграждането на самите инсталации, така и при създаването на различните елементи от интериорното обзавеждане. Ние можем да си позволим този подход, благодарение на нашата собствена база – манифактура, която ни дава възможност да експериментираме, с цел търсене на по-добри и по-сложни решения.

Апартамент МТ

``Формата следва функцията.`` е една от най-известните фрази в архитектурата, изказана от известния американски архитект Луис Съливан.

Функцията преди всичко!

В нашите проекти отдаваме най-голямо значение на функцията. Всички елементи и детайли на интериора за изцяло зависими от разпределението в зоните на апартамента. Работата по Апартамент МТ не е изключение от това правило.

В случаите, когато площта на едно жилище е ограничена поставянето на каквато и да е мебел в пространството е крайно неприемливо. На първо място, мебелите в не особено големите апартаменти е необходимо да бъдат съобразени с функцията, която жилището трябва да има.

Ефект и усещане на пространството

Архитектурният подход в проектирането на интериора е изключително важен. Именно от него зависи в последствие цялостния ефект и усещане на пространството. Това е така, защото и най-добрите детайли и елементи, поставени не на правилното място, губят стойностите си.

100 % от възможностите на пространството

При започване на работа по всеки един наш проект, в това число и Апартамент МТ, разработваме максимален брой варианти. Целта ни винаги е да извлечем 100% от функционалните възможности на пространството, като същевременно взимаме предвид и индивидуалните предпочитания на собствениците.

Всяко помещение е функционално, с правилното разпределение!

Правилното разпределение на помещенията е основата на архитектурното проектиране. Именно върху нея, в последствие следва да бъде надграден и дизайна на отделните елементи.

Original Image
Modified Image

Апартамент МС

За нас като архитекти водеща роля при проектирането на интериор е функцията. Тя е гръбнака на последващото изграждане на пространството. Дизайнът и декорацията на елементите е на втори план, защото ако е сбъркана от самото начало функцията, то в последствие грешката ще се мултиплицира.

Да извлечем 100% от пространството

Наличието на коридори, малки складове и дрешници в средно голямото жилище „изяжда“ от реалната площ и се образуват непълноценно използвани зони. Нашата цел е да извлечем 100% от възможностите на даденото пространство, като изключително детайлно и прецизно проектираме отделните зони в жилището. Точно това се случи при реализирането на Апартамент МС.

Различни зони, които могат да участват активно или пасивно в дневната

Преминаването от коридора през кухненската зона към дневната на Апартамент МС не създава усещането за граници между тях, а по-скоро за едно общо помещение. Посредством плъзгащите се врати на кухнята, създадохме възможност тя да присъства „активно“ или „пасивно“ в дневната зона, спрямо желанията на обитателите.

При проектирането сме се опитали да извлечем максимална фунцкионалност.

В последствие тази функционалност бе допълнена от индивидуално разработени детайли и елементи. Всички те са реализирани в нашата собствена база.

От скица до идея

„Прекрояването“ на едно жилище, така че то да отговаря на нуждите и желанията на собствениците си е творчески процес, който изисква време, опит и познаване на възможностите. В случая с Апартамент МС, разместихме отделните кътове. Като с това на пръв поглед просто действие, успешно създадохме максимално функционално пространство.

Original Image
Modified Image

Апартамент 7

Архитектурният подход в проектирането на интериора е изключително важен, правилното разпределение на помещенията е основата на архитектурното проектиране, върху която след това се надгражда и дизайна на отделните елементи.

Най-добрата функционалност за апартамента

При реализирането на Апартамент 7 проектирахме различни функционални зони, всяка от тях с независим вход. Същевременно, обаче при преминаването от една зона в друга липсва усещането за отделни помещения. След като опитахме да създадем най-добрата функционалност на апартамента, решихме да покажем различен подход в дизайна на детайлите и елементите в него.

Промяна на интериора спрямо начина и времето на ползване

Създадохме ритъм от плъзгащи пана, което позволява моментна промяна на интериора, спрямо начина и времето на ползване. За нас беше предизвикателство да изработим тези пана. Те са своеобразни съвременни витражи, които едновременно играят основна роля във функцията, както и превръщат в основния акцент в апартамента. Също така, благодарение на прозрачната им същност светлината може да преминава през тях и да достига до максимална част от пространството.

Original Image
Modified Image

Експериментиране

Взехме решението да експериментираме с цветовете и формите на елементите от интериора. Основната ни цел бе да създадем барокова пищност, възприемайки пространството като картина, нетипична за модерния интериор.

Рамка на картина

Графичните пана – витражи, контрастират на фона на тази богата палитра. По този начин се получи усещането за рамка на картина.

Индивидуални елементи

Още при самото проектиране на Апартамент 7 се опитахме да извлечем максималната функционаност на пространството. В последствие я допълнихме с индивидуално разработени детайли и елементи, реализирани в нашата собствена база.

Апартамент В

Този апартамент е пример за нашия подход при проектирането на интериор, а именно най-важното в едно жилище - неговата функция. Това е от изключителна важност особеност, когато става въпрос за малък апартамент, който трябва да съдържа всички необходими елементи за нормално обитаване.

70 квадрата се усещат, като 100

Като начало, както винаги, сме се опитали да извлечем 100 % от възможностите на пространството. И реализацията на Апартамент В не прави изключение от това наше правило! Създадохме най-добрата функционалност, за пространството, като се постарахме това да не го натоварва и ограничава. Дори напротив – целта ни беше тези 70 м2 да се усещат като 100 м2 при реалното им използване.

Ритъм от плъзгащи пана

Избрахме да не даваме точна дефиниция на пространството, а вместо това създаваме възможности за гъвкавост и въображение от страна на живущия да го моделира спрямо нуждите си. Направихме това, създавайки ритъм от плъзгащи пана, което позволява моментна промяна на интериора, спрямо начина и времето на ползване.

Original Image
Modified Image

Без граница между отделните зони

В Апартамент 7 проектирахме различни функционални зони, всяка от тях с независим вход. Същевременно, обаче при преминаване от една зона в друга липсва усещането за отделни помещения. Плъзгащите се врати дават възможността помещенията да бъдат затворени или няколко от тях да бъдат обединени в едно. Така, не само границата между отделните зони се размива, но естествената светлина навлиза максимално в жилището.

Усещане за елегантност и пространство

Височината на таваните, в този апартамент е впечатляващите 3 метра! Към нея, решихме да добавим и монохромен интериор, решен в бял цвят. Така създадохме не само усещане за елегантност, но за голямо пространство.

Ежедневна промяна на пространството

Пълзгащите се пана, с височина 3 метра, които играят основна роля във функционалността, дават и възможност за ежедневна промяна на пространството, като създават поли функционални зони. А, изработката им беше истинско предизвикателство за нас!

Апартамент 1

Най-големият лукс в едно жилище е светлината.

Водещият фактор

Именно светлината бе водещата в нашия подход при проектирането и реализирането на Апартамент 1. Целта ни беше не просто да създадем функционално пространство, но и да осигурим максималния достъп на светлината до всяка една част на от него.

Плъзгащи врати, променящи пространството

Премахнахме съществуващите стени. На тяхно място „сложихме“ плъзгащи се врати в комбинация с различни мебелни композиции. Така, създадохме възможността за моделиране на пространството в жилището. Като същевременно с това осигурихме и максимално навлизане на естествена светлина.

Original Image
Modified Image

Пространство и елегантност

Преобладаващият цвят в Апартамент 1 е бялото. Спряхме се на него не само, защото е традиционно и доказано елегантно. Също така, това е и цвят, който създава усещането за повече големина на пространството. И тъй като това е сравнително малък апартамент, около 50 квадрати метра, белият цвят, в комбинация с плъзгащите се врати, успешно сътвориха чувството за простор.

Възможност за ежедневна промяна

При реализацията на този проект заложихме на така наречените „плъзгащи се пана“. Благодарение на тях създадохме възможността за постоянна промяна на пространството, от страна на обитателите. Плъзгайки всяко едно от паната се получават поли функционални зони. Като всяка една от тях може да бъде използвана спрямо нейното предназначение, както моментното желание на собственика.

Original Image
Modified Image