fbpx

Къща В

Реновирането на стара къща, без възможността за каквито и да е конструктивни и функционални промени е огромно предизвикателство.

Усещането за въздушност и ефирност

Ограниченият достъп на дневна светлина в някои зони на Къща В ни подтикна да използваме обеми, детайли и елементи с максимална прозрачност.

Разработихме и произведохме етажерки и плъзгащи врати с решетъчна структура. От една страна те пропускат светлината, като същевременно създават усещането за въздушност и ефирност и не натоварват допълнително пространството.

Креативен подход, предвид обстоятелствата

Създадохме и използвахме в различните композиции множество огледални повърхности. Идеята ни беше, чрез тях да се постигне отражение на всяка светлина, влизаща в помещението.

Къща В хладилник кухня

Компенсиране

На тавана в част от дневната заложихме на светещ таван –  барисол. Именно чрез него се компенсира ниската височина на стаята и недостига на осветеност в тази зона на Къща В.

По-сложни, но по-добри решения

Реализацията на тази идея е свързана с разработването на индивидуални и много специфични детайли. Такива присъстват, както в изграждането на самите инсталации, така и при създаването на различните елементи от интериорното обзавеждане. Ние можем да си позволим този подход, благодарение на нашата собствена база – манифактура, която ни дава възможност да експериментираме, с цел търсене на по-добри и по-сложни решения.

Правилен подход в лицето на ограниченията

Този проект показва нагледно как ограниченията могат да се превърнат в източник на вдъхновение и нови идеи. Реиновирането на една къща не е лесна задача. Разбира се, с правилния подход, търпение и творческа мисъл тя има пълният потенциал да се превърне във функционален и красив дом.

ИА

Проектирането на големи апартаменти и къщи, поради по-големите площи дава възможност да се групират зоните функционално на дневна и нощна.

Разделяне на зони

Разделянето зоните в тази еднофамилна двуетажна къща ни позволи да премахнем почти всички преградни стени. По този начин, в Къща ИА, създадохме възможността за обединяване на пространството, спрямо нуждите и начина на живот на собствениците.

Изцяло отворено пространство

Партерният етаж на Къща ИА е изцяло отворено пространство, като функциите в него преливат една в друга. Единственото изключение е кухнята. Тя може да бъде преграден посредством плъзгащи се врати. Последните изработихме така, че дори затворени да не спират притока на светлина в това пространство.

Original Image
Modified Image

Кухня, спрямо начина и на ползване

Още едно от предизвикателствата на този проект беше проектирането и производството на „многофункционална кухня„, която да се адаптира спрямо начина и на ползване. В крайна сметка, създадохме кухня, обединява в себе си две неща – място за активно готвене с отворени шкафове и остров, така и като зона с място за хранене.

Нощна зона

Премахнахме част от излишните в тази зона на къщата. На тяхно място поставихме гардероби, като по този начин осигурихме нужното уединения в комбинация с функционалност на пространството.

Обединено пространство

На входа на всяко помещение на тази къща, както и между отделните в нея зони по южната и фасада проектирахме плъзгащи се врати. Чрез тях, създадохме възможността пространствата да се обединяват, спрямо начина им на ползване, като същевременно да липсва усещането за коридори и отделни стаи.