fbpx

Галерия 360⁰

„Пространство, светлина и ред. Това са нещата, от които хората се нуждаят точно толкова, колкото и хляб или място за сън.“ Льо Корбюзие

Ушит по поръчка

“Tailor made” или ушит по поръчка е начин на работа, който в голяма степен се отнася и за жилищните пространства, ако погледнем на тях като дреха, която трябва да бъде ушита за конкретен човек, с цел не просто да изглежда сама по себе си красива, а и да потиска неговите несъвършенства, така че в крайна сметка да се създаде хармонична функционална форма, силно персонализирана, съобразена с всички ограничения, както технически и конструктивни, така и емоционални и естетически.

Визия от 360⁰

В конкретния проект материалите с най-голям потенциал са въздух и светлина, или перифразирайки думите на Льо Корбюзие – въздух, светлина и функция са нещата от които се нуждае жилището. Именно, за да се запази това усещане във всяка една точка на това пространство, създадохме композиции, които са както функционални, така и въздействащи естетически във всички посоки, т.е. визия от 360⁰.

Original Image
Modified Image

Повече светлина

Използването на всяка възможност за повече светлина, както естествена, така и чрез осветителни тела доведе до решенията за използване на максимално големи стъклени витрини и осветителни тела с голям интензитет без директен сноп светлина, така че да се осигури достатъчен комфорт без оглед през коя част на деня се обитава пространството.

Усещане за отворен интериор

От момента на самото влизане човек има глобална визия за обема на къщата и усещане за отворен интериор. Изпълненото със светлина пространство се характеризира със скулптурни мебели и композиции, а общата атмосфера създава усещането за художествена галерия.

Панорамна гледка

Панорамната свободно стояща камина, поставена в центъра на общото пространство, както и проектираните мебелни композиции без гръб и красиви от всички страни създават усещането за непрекъсната 360⁰ панорамна гледка.

Къща В

Реновирането на стара къща, без възможността за каквито и да е конструктивни и функционални промени е огромно предизвикателство.

Усещането за въздушност и ефирност

Ограниченият достъп на дневна светлина в някои зони на Къща В ни подтикна да използваме обеми, детайли и елементи с максимална прозрачност.

Разработихме и произведохме етажерки и плъзгащи врати с решетъчна структура. От една страна те пропускат светлината, като същевременно създават усещането за въздушност и ефирност и не натоварват допълнително пространството.

Креативен подход, предвид обстоятелствата

Създадохме и използвахме в различните композиции множество огледални повърхности. Идеята ни беше, чрез тях да се постигне отражение на всяка светлина, влизаща в помещението.

Къща В хладилник кухня

Компенсиране

На тавана в част от дневната заложихме на светещ таван –  барисол. Именно чрез него се компенсира ниската височина на стаята и недостига на осветеност в тази зона на Къща В.

По-сложни, но по-добри решения

Реализацията на тази идея е свързана с разработването на индивидуални и много специфични детайли. Такива присъстват, както в изграждането на самите инсталации, така и при създаването на различните елементи от интериорното обзавеждане. Ние можем да си позволим този подход, благодарение на нашата собствена база – манифактура, която ни дава възможност да експериментираме, с цел търсене на по-добри и по-сложни решения.

Правилен подход в лицето на ограниченията

Този проект показва нагледно как ограниченията могат да се превърнат в източник на вдъхновение и нови идеи. Реиновирането на една къща не е лесна задача. Разбира се, с правилния подход, търпение и творческа мисъл тя има пълният потенциал да се превърне във функционален и красив дом.

ИА

Проектирането на големи апартаменти и къщи, поради по-големите площи дава възможност да се групират зоните функционално на дневна и нощна.

Разделяне на зони

Разделянето зоните в тази еднофамилна двуетажна къща ни позволи да премахнем почти всички преградни стени. По този начин, в Къща ИА, създадохме възможността за обединяване на пространството, спрямо нуждите и начина на живот на собствениците.

Изцяло отворено пространство

Партерният етаж на Къща ИА е изцяло отворено пространство, като функциите в него преливат една в друга. Единственото изключение е кухнята. Тя може да бъде преграден посредством плъзгащи се врати. Последните изработихме така, че дори затворени да не спират притока на светлина в това пространство.

Original Image
Modified Image

Кухня, спрямо начина и на ползване

Още едно от предизвикателствата на този проект беше проектирането и производството на „многофункционална кухня„, която да се адаптира спрямо начина и на ползване. В крайна сметка, създадохме кухня, обединява в себе си две неща – място за активно готвене с отворени шкафове и остров, така и като зона с място за хранене.

Нощна зона

Премахнахме част от излишните в тази зона на къщата. На тяхно място поставихме гардероби, като по този начин осигурихме нужното уединения в комбинация с функционалност на пространството.

Обединено пространство

На входа на всяко помещение на тази къща, както и между отделните в нея зони по южната и фасада проектирахме плъзгащи се врати. Чрез тях, създадохме възможността пространствата да се обединяват, спрямо начина им на ползване, като същевременно да липсва усещането за коридори и отделни стаи.